Mikrozelenina a klíčky aneb Jak zdravě ozdobit oběd či svačinu

Posilování imunity je – ruku v ruce s probíhající pandemií koronaviru – nejfrekventovanějším tématem. A všichni tak nějak tušíme, že cesta k pevnému zdraví vede přes tři základní pilíře. Prvním je dostatek pohybu, druhým eliminace stresu a třetím vyvážený jídelníček plný zdravých potravin. Převažovat by měly ty „zelené“, které si můžeme vypěstovat snadno a poměrně rychle v takřka jakýchkoliv podmínkách. Seznamte se s microgreens neboli mikrozeleninou. Na českých talířích se zatím ještě příliš nezabydlela, ale brzy se jistě stane standardem – minimálně pro příznivce zdravého životního stylu.

Kdo se o zdravou stravu zajímá blíže, ví, že ve výhoncích semen je mnohem více vitamínů a nutričně cenných látek než v dospělých rostlinách. K nejznámějším klíčkům, které jste možná již konzumovali, paří naklíčené fazole a čočka. Co se týče mikrozeleniny neboli microgreens, může se jednat například o oblíbený mladý ječmen. Rozdíl je ve způsobu konzumace – čerstvý je mnohem lepší než sušený. Pochutnat si však můžete také na bylinkách všeho druhu, například na hořčici, řeřiše, rukole či ředkvičkách.

Proč jsou klíčky tak zdravé?

Semena ke klíčení obsahují velké množství živin, které budoucí rostlina potřebuje k růstu. Klíčením začíná aktivace enzymů a semena klíčků se nejenže zvětší (nabobtnají), ale především se znásobí obsah vitamínů, aminokyselin a dalších důležitých látek. Naklíčená semena jsou stravitelnější a organismus z nich využije mnohem více živin. Klíčky by se měly jíst syrové, případně je vařit jen pár vteřin před tím, než je pokrm hotový.

Kde mikrozeleninu seženete?

Již naklíčené mungo, oves, ječmen a další druhy semen lze sezónně koupit v některých supermarketech. Po celý rok si je můžete objednat také u známého prodejce semena.cz za skvělé ceny. A teď už se opravdu nemáte na co vymluvit – čerstvou zeleninu máte na dosah ruky po celý rok!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.