Vybrat pekáč může být kumšt
Bez pekáče se v kuchyni neobejdete, ale po kterém sáhnout, když je jich na trhu tolik? Při výběru nehraje roli pouze tvar a příslušenství, ale především použité materiály, typ povrchu a technologie. V posledních letech patří k nejpoužívanějším materiálům nerez a silikon. Zároveň se setkáte s mědí, titanem, smaltem, mramorem, sklem a teflonem.
Nerezové pekáče si získaly svou popularitu díky rychlé a snadné údržbě. Nerezový korpus je velmi pevný, hygienicky nezávadný a v podstatě nezničitelný. Pořídíte-li si pekáč z nerezové oceli, získáte věrného pomocníka, který vám bude v kuchyni asistovat až do důchodového věku. Většinou nejsou určeny pro indukční varné desky (nejsou feromagnetické).
Tip na nákup: Kvalitní nerezové pekáče nabízí Tescoma. Výrobky jsou opatřeny vysoce odolným antiadhézním povlakem, který zabraňuje připalování. Manipulaci s pokrmy a jejich perfektní propečení usnadňuje pochromovaný rošt. Na eshop.tesoma.cz seženete také nerezové sady hrnců a veškeré kuchyňské potřeby od A do Z.
Odolné jsou také pekáče z litiny, jejíž výhoda spočívá ve schopnosti akumulovat teplo. Litinové pekáče udrží pokrm dlouho horký, jsou korozivzdorné a lze je používat na indukční varné desce.
Pro pečení i vaření na sporáku jsou vhodné titanové pekáče. I ty se snadno udržují, ale jejich cena poměrně vysoká. Nerez nabízí mnohem výhodnější poměr ceny a kvality.
Snadnou údržbu nabízí oblíbené skleněné pekáče. Hodí se na pečení, zapékání, servírování i skladování hotových jídel. Mimo to je lze používat i v mikrovlnné troubě.
Oblibě se těší také tradiční smalt, o kterém se traduje, že bez problémů vydrží i po několik generací. Pravdou je, že v počtu prodaných kusů následují nejprodávanější nerezové pekáče. Prvotřídní užitné vlastnosti (vysokou energetickou účinnost) mají varianty s voštinami.
Máte v tom zmatek? V případě nerezového pekáče chybu určitě neuděláte. Získáte odolnou a kvalitně zpracovanou pomůcku, která vám bude velmi dlouho dobře sloužit.