Uzené maso je fenomén, sbíhají se vám sliny?

Digitální udírny Bradley

Máte rádi domácí uzené? Pamatujete ze svého dětství tu dřevitou vůni a slano-kořenitou chuť rozpadajícího se masíčka na jazýčku? Že ne? Pak jste zcela jistě ročník narození pozdější než 1989. Pokud si tu lahodnou masitou pochoutku přece jen vybavujete a sbíhají se vám sliny, narodili jste se před Sametovou revolucí.

Jak to víme? Jednoduše. Listopad 1989 otevřel hospodářské trhy, přinesl konkurenci a hlavně nastolil trend modifikovaných výrobků ze Západu, které měly pro Čechy punc prestižnosti. Vše, co bylo z ciziny, bylo prostě nejlepší. Češi chtěli extra zboží, salámy a uzeniny nevyjímaje. Co na tom, že kvalita za očekáváním těžce pokulhávala?

Návrat k domácí klasice

Jak šel čas, lidé prozřeli a opět se vrací k staré dobré klasice. Zjistili totiž, že starým zlatým českých ručičkám se nic nevyrovná a domácí uzené nemá konkurenci. Naložené maso v solném láku a jeho postupné pomalé tepelné upravování kouřem je legendou, na kterou lidé nezapomněli. Devízou tohoto pokrmu je, že si ho může připravit úplně každý ve vlastní režii. Stačí si pořídit udírnu.

Ty tam jsou doby, kdy udírny stavěl mistr zedník, kominík a topenář. Dnes stejnou funkci zajistí mobilní udírny na brikety nebo elektrickou energii, jejichž obsluhu zvládne úplně každý. Vybírat lze z udíren s manuálním nebo digitálním ovládáním od značek Bradley, či Borniak. Velkým hitem a inovací je udírna, která je dokonce ovládaná mobilním telefonem.

Jak vybrat udírnu?

Výběr udírny podřiďte parametrům, jako je kapacita objemu, způsob uzení a poloha umístění. Uzení studeným kouřem je způsob úpravy masa založený na pomalém, několikahodinovém (i několikadenním) uzení masa za velmi nízké teploty. Uzení teplým kouřem je rychlejší. Při uzení teplým kouřem se provozní teplota uvnitř udírny pohybuje přibližně od 50 do 60 °C. Při uzení horkým kouřem by se provozní teplota měla pohybovat od 80 až do 100 °C.

Maso se musí do udírny rozvěsit tak, aby jednotlivé kousky navzájem nedotýkaly, nebo aby se nedotýkaly stěn udírny. A pak už stačí jen velké odhodlání, troška trpělivosti a dobrou chuť!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *