Jak si správně vybrat pánev (a proč sáhnout po keramické)?

Kuchyňská pánev je speciální kuchyňské náčiní, které by nemělo chybět v žádné kuchyni. Používá se pro smažení nebo pražení potravin všeho druhu a obvykle má podobu nízké ploché plechové nádoby s rukojetí. Ale jak si počínat při výběru, když je nabídka tak široká? Výběr správné pánve lze shrnout do několika následujících bodů.

Způsob použití

Způsob samotného užívání pánve je asi tím nejdůležitějším aspektem výběru. S tímto bodem souvisí i její samotná velikost či provedení. Výrobci většinou v přiloženém manuálu udávají, že se v pánvi může pražit a smažit. V zásadě se pro smažení obvykle používá plechová pánev bez speciálních povrchových úprav, potraviny v nich se smaží za použití tuku.

Při výběru podle způsobu použití je dobré vědět, že například pro grilování je již dostupná grilovací pánev a takto podobně jsou k mání i jiné pánve pro specifické přípravy jídel. Pro pražení bez použití tuku se udává, že je nutné použít pánev, která má teflonovou horkovzdušnou vrstvu.

Ať už si však nakonec vyberete pánev se speciální povrchovou úpravou nebo bez, buďte při manipulaci obezřetní. Povrch poškrábaný např. nožem může ji může porušit a snížit její tepelnou odolnost.

Velikost

Velikost je také důležitým kritériem. Podobně jako provedení, také tento parametr souvisí s plánovaným způsobem použití. Určitě si myslíte, že největší je nejlepší, protože na ni můžete tak udělat velké množství pokrmů. Proti tomu nelze nic moc namítnout, tedy až na vyšší cenu a náročnější údržbu. Proto zvažte, zda skutečně tak velkou plochu využijete a pořiďte si pánev, která bude odpovídat skutečnému množství připravovaných pokrmů.

Provedení

V současnosti jsou nejprodávanější keramické pánve, protože mají zvýšenou odolnost vůči vysokým teplotám, mechanickému opotřebení, poškrábání a tepelným šokům. Kvalitní keramické pánve na indukci jsou cenově dostupné a jejich použití je všestranné. Díky keramickému povlaku umožňují vaření na minimu tuku, což je dobrá zpráva pro každého, kdo chce připravovat jídlo zase o něco zdravěji.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.