Jak připravit sklep na skladování ovoce a zeleniny?

Pěstitelská sezona je nadobro u konce (nebo alespoň pro tento rok), ve vaší komoře však stále ještě dřímá velké množství vypěstované úrody. Pokud už nyní víte, že takové množství zeleniny nebo ovoce nedokážete v následujících týdnech zpracovat, nezbývá nic jiného, než je naskládat do dřevěných bedýnek a dalších úložných boxů a připravit je na přenos do regálů ve sklepě. Jen se tedy ujistěte, že je sklep na příchod nových hostů připraven.

Správná teplota a správná vlhkost

Ovoce a zelenina se ve sklepech skladují už po dlouhá staletí. Ve sklepě se totiž nachází nejen dostatečná teplota, ale také vlhkost. Tedy než ovoce a zeleninu v boxech přinesete, tyto dvě vlastnosti si v nejlepším případě zkontrolujte. Od sklepa se sice odpovídající vlhkost a teplota očekává, ale nejednou se stalo, že jeden ze zmíněných mohl pokulhávat.

Obecně platí, že ve sklepě by se měla držet teplota pohybující se kolem čtyř, maximálně pěti stupňů Celsia. Optimální vlhkost by se pak měla pohybovat mezi 55-65 %.

TIP: Regály na víno jsou vhodné nejen do sklepa, ale třeba i do kuchyně a obýváku

Sklep je třeba vyprázdnit

Vyhovuje sklep po stránce teploty a vlhkosti? Pak je načase pustit do jeho vyklízení. Možná od posledního skladování je zde trochu nepořádek, třeba jste po celé léto do sklepa nevešli a vypadá to tady jako po výbuchu. Proto připravte prostor pro nové hosty. Především zbavte sklep hrubých nečistot, případně odstraňte živočichy, kteří si sem našli v uplynulých měsících cestu (na mysli máme hlavně hmyz, slimáky, také pavouky společně s pavučinami).

Očista všech věcí

Pokud máte vyklizeno, je načase sklep vybílit vápnem a poté provést očistu všech věcí, které se ve sklepě nachází. Důvod je prostý – i na takových věcech může lpět plíseň nebo se v nich mohou ukrývat nejrůznější živočichové. Tím, že očistíte všechny věci zajistíte vyšší bezpečí pro nově skladované druhy ovoce a zeleniny.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.