Chybí kanalizace? Řešením je žumpa či septik

Plánujete výstavbu nemovitosti v obci, jež nedisponuje rozvodem veřejné kanalizace? Není to sice výhra, nicméně nenechejte se tímto problémem odradit od svého vysněného bydlení. Existuje několik možných řešení, přičemž nejznámější jsou žumpy. Moderní alternativou jsou také septiky. V následujících řádcích se podíváme na výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, jaké řešení likvidace odpadních vod je nejideálnější. Výběr vhodného východiska se odvíjí od mnoha faktorů. Rozhodujícími aspekty jsou účel využití daného objektu (rekreace, trvalé bydlení), možnosti pozemku, nároky uživatele, přítomnost vodního toku a podobně. Pakliže si nevíte s výběrem rady, doporučujeme obrátit se na specialisty a nechat si poradit.

Jímka neboli žumpa

Asi nejjednodušším způsobem likvidace odpadních vod je žumpa. Pod tímto názvem se skrývá vodotěsná bezodtoková nádrž, k jejíž výrobě se používá plast, beton či sklolaminát. Při realizaci žumpy si musíte zajistit povolení stavebního úřadu. Jelikož se předpokládá, že bude žumpa vyvážena do čistírny odpadních vod, nemusíte požadovat povolení k vypouštění odpadu do podzemních vod. Cena žumpy se různí podle velikosti, nicméně nejlevnější varianta vás vyjde na 19 000 Kč.

Septik

Alternativou k žumpě je septik, který představuje dokonalejší způsob likvidace odpadních vod. V septiku se voda nejenže shromažďuje, ale zároveň i předčišťuje. Septik se skládá ze tří komor, přičemž v každé komoře se voda postupně zbavuje kalu. Nicméně takto vyčištěná voda nesmí být ještě vypuštěna do půdy, a proto následuje další biologické čištění. Septiky jsou vhodné v místech, kde není dostupná kanalizace a kde si majitel nemůže dovolit investici do domovní čističky odpadních vod.

Pakliže vás láká žumpa či septik, můžete se obrátit na odborníka E-cerpadla.cz, kde můžete sehnat žumpy a septiky za velmi výhodné ceny.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.