25 kg pytel posypové soli: Brzy se vám bude hodit!

Není tomu tak dávno, kdy naši malou zemičku přepadla ledovka. Prudká změna počasí, kterou nikdo nečekal, ně několik dlouhých hodin zcela ochromila dopravu a zanechala za sebou spoustu nepříjemných zlomenin. Měli bychom se poučit a smířit se s tím, že konečně dorazila paní Zima. Zmrzlé chodníky a cesty budou na denním pořádku ještě po několik dlouhých týdnů (dost možná i měsíců) a nechcete-li, aby vás námraza zaskočila, připravte se na ní s předstihem. Žádných speciálních opatření přitom není zapotřebí – účinná a přitom velmi levná je obyčejná posypová sůl.

Objednejte si posypovou sůl z pohodlí domova a neplaťte poštovné

Nízké teploty, v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu, představují ideální podmínky pro vznik námrazy. Ledové plochy před vašim domem či na příjezdové cestě se nejrychleji zbavíte tak, že na zem nasypete posypovou sůl. Sežnete ji i z pohodlí domova, například na www.sul-posypova.cz, kde ji prodávají v praktických 25 kg baleních. A objednáte-li si celou paletu, která čítá 40 pytlů, vyhnete se placení poštovného. Pokud takové množství posypové soli nezužitkujete, nevadí – složte se společně se svými sousedy.

Z čeho se posypová sůl skládá?

Posypová sůl, kterou zakoupíte ve výše uvedeném e-shopu, se skládá z 98 % chloridu sodného (NaCl) s protispékavou úpravou. Zbylá dvě procenta tvoří K4Fe (CN)6. Zrnitost soli se pohybuje od 0 – 5 mm, díky čemuž směs působí ihned a dlouhodobě. Dle výrobce posypte metr čtvereční cca 10 – 20 g soli. V praxi vám posypová sůl 25 kg vystačí na plochu o výměře až 250 metrů čtverečních.

Účinnost posypové soli definuje tzv. eutektický bod – -21°C. V běžných podmínkách se ale používá do teploty cca -7°C, protože kvůli vodě z roztátého letu dochází ke snížení koncentrace chloridu sodného. Jakmile sůl přestane fungovat, použijte místo ní štěrk nebo jiné hrubozrné materiály.

Zajímavost na závěr

Možná vás napadlo, proč je posypová sůl tak levná a v čem je jiná než klasická kuchyňská varianta. Její složení je sice téměř identické, nicméně obsahuje spoustu nečistot a příměsí, které byste na talíři rozhodně nechtěli.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *