Vlastní udírna je splněný sen
Vůně čerstvě vy uzených klobás nebo masa, které můžeme ochutnávat ještě teplé. Pokud jsme tohle někdy zkusili, chceme tento zážitek zopakovat, a nejen proto je vlastní udírna snem mnoha lidí. Jak si ji postavit?
Udírny si stavili už naši předci, protože uzení je skvělou možností, jak zakonzervovat potraviny a prodloužit tak jejich trvanlivost, především u uzenin a masa. Zatímco čerstvé maso vydrží pouhé tři dny. Vyuzené mnohonásobně déle. Ke stavbě udírny svépomocí můžeme využít různý materiál, jako je železo, dřevo, kámen nebo beton, ale nejlepší jsou ty vyzděné. Před nákupem materiálu a samotnou stavbou udírny bychom si ale měli některé věci promyslet. Prvním krokem k domácím klobásám a uzenému masu je mít základní plán konstrukce, a to včetně umístění topeniště, délky kouřovodu a velikosti udírny. Tu bychom měli znát předem, zda chceme jen malou na necelém metru čtverečním nebo obrovskou i s otevřeným ohništěm, odkládací plochou a třeba i grilem nebo pecí na pizzu. Lepší je vše rozplánovat předem, než potom během stavby upravovat a hledat nová řešení. Pokud si nejsme jistí, pomoci může inspirace na www.kamnarina.cz, kde najdeme i mnoho dalších praktických rad.
Když už víme, jak bude udírna vypadat, Je dobré si sepsat seznam toho, co vše budeme potřebovat. Pomoci mohou hotové sety pro stavbu udírny a zapomenout bychom neměli ani na drobné doplňky, které nám pomohou při uzení, jako je například teploměr nebo háčky, na které maso a další produkty, které chceme vyudit, zavěsíme. Pak už nám nic nebrání pustit se do stavby, tedy vytvořit základy a následně postavit celou udírnu podle předem stanovených plánů.
Ještě předtím, než udírnu naplníme, bychom měli vyzkoušet její provoz naprázdno, zda vše funguje, jak má a pokud vše shledáme bez chyb, můžeme do udírny vložit maso, klobásy nebo sýr a těšit se na výsledek.