Rady pro začátečníky: Jak vybrat dobré a kvalitní víno?

Především začátečníci tápají v tom, jak vybrat vskutku kvalitní víno, protože existuje nespočetné množství odrůd, oblastí, ba dokonce i ročníků. Stejně tak narazíte i na láhve za pár set korun, ale klidně i za několik tisíc korun. V následujících řádcích vám poskytneme hned několik důležitých rad, kterými byste se měli řídit.

V první řadě byste se měli vyznat v základních informacích. Předtím, než se pustíte do nákupu vína, měli byste se o jednotlivých typech něco dozvědět.

Červené víno

Vysokým obsahem tříslovin je charakteristické především červené víno, navíc má suchou a pevnou strukturu. Vyznačuje se širokou škálou chutí a vůní, včetně následujících:

 

  • černé ovoce – ostružiny, černý rybíz, švestky,
  • červené ovoce – třešně, jahody, maliny,
  • zemité tóny – půda, grafit, sušené listí.

Velice žádané červené víno je Cabernet Sauvignon, někteří si zase oblíbili Pinot Noir, Syrah, Merlot, Gamay i Malbec.

Bílé víno

Další možností je bílé víno, které má lehčí tělo, ovocnější chuť a jasnou kyselinku, jež vytváří osvěžující zážitek z pití. Vyznačuje se krásným zlatavým odstínem a nabízí lahodné chutě a vůně, jako jsou například:

 

  • ovoce – hruška, jablko, broskev,
  • zelenina a bylinka – šalotka, šalvěj, levandule.

Oblíbenými bílými víny jsou Pinot Grigio, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Moscato, Chenin Blanc a podobně.

Růžové víno

Růžové víno se vyrábí podobně jako červené, nicméně během kvašení mají méně času na kontakt se slupkou, a tím pádem mají růžovou barvu a méně tříslovin. Slibují směs svěžích chutí a vůní, jako jsou:

 

  • ovoce – meloun, třešně, jahody,
  • zelenina a bylinky – okurka, kmín, hřebíček.

Zakoupit si můžete také šampaňské, případně sekty, což jsou samostatné kategorie. Tak neváhejte a vychutnejte si výtečné víno, které vás nezklame svou chutí.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.