Mungo nebo cizrna? Klíčit semínka v domácím prostředí je hračka

Naklíčené luštěniny nebo obiloviny nemusíte kupovat vakuované v supermarketech. Čerstvost a tu nejlepší chuť si užijete, pokud si připravíte vitamíny a bílkovinami nabité klíčky ve své kuchyni.

Jaká semínka vybrat ke klíčení

Ke klíčení semínek doma navíc nebudete potřebovat žádné drahé náčiní. Vynikající a zřejmě nejoblíbenější pochoutkou jsou naklíčené mungo fazolky. Zelená svěží luštěnina připomínající mladý hrášek zachutná dětem i dospělým. Chuť oříšků vám zase připomene naklíčená cizrna. Podívejme se, jaké druhy luštěnin, obilovin, zeleniny a dalších rostlinek můžete bez obav klíčit v domácím prostředí:

  •  Luštěniny – mungo fazolky, cizrna, hnědá čočka, pohanka, quinoa

  •  Obiloviny – oves, ječmen, pšenice

  •  Zelenina – ředkvička, brokolice, červené zelí, červená řepa, cibule

  •  Další rostlinky – řeřicha, vojtěška, rukola, slunečnice, hořčice

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv naklíčenou dobrotu, buďte si jisti, že svému tělu dodáte spoustu vitamínů a minerálů. Dopřejete si třeba vitamíny C, B, hořčík, vápník, železo a fosfor.

Základní výbava každého milovníka klíčení

 Pokud se vám sbíhají sliny už teď, vzhůru do klíčení! Už za dva dny můžete ochutnávat. Ke klíčení si můžete pořídit buď nakličovací misku s jedním nebo více patry. Na trhu je k dostání také speciální sklenice na klíčení se stojanem a šroubovacím víkem se sítkem z nerezové oceli. Svůj účel ale splní i zavařovací sklenice, na kterou místo víčka použijete síťovanou látku a obyčejnou gumičku.

Klíčení zvládne opravdu každý

Máte doma mungo klíčky, po ruce zavařovací sklenici a chuť začít s klíčením teď hned? Pak postupujte následovně:

  1. Semínka mungo fazolek na noc namočte v míse s vodou. Nechte je klidně na kuchyňské lince, hlavně ne na dosah slunce.

  2. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte a umístěte do čisté sklenice. Místo víčka použijte například gázu, kterou na sklenici připevníte gumičkou.

  3. Dvakrát až třikrát za den mungo propláchněte vodou o pokojové teplotě a slijte přes gázu.

  4. První klíčky na vás vykouknou už po 24 hodinách. Nechte je růst, jak je vám libo.

Zásobujte se na další dny

Pokud vám „ujela ruka” a mungo klíčků máte víc než dost, klidně je uchovejte v uzavřené misce v ledničce. Vydrží vám i 4 dny. Před konzumací je ale vždy propláchněte.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.