Originální kuchyně v rustikálním stylu

Chystáte se na rekonstrukci kuchyně, ale nemůžete se rozhodnout pro ten „správný“ styl? Pokud si příliš nepotrpíte na minimalismus a jiné moderní designové směry, zvolte klasiku v podobě kvalitní rustikální kuchyně. Vyznačuje se přírodním materiálem, zdobností a domáckou pohodou, která z ní přímo kypí. Kouzlo rustikálních kuchyní spočívá v jejich „opravdovosti“, používání kvalitních materiálů a poctivé řemeslné práci.

Ležérní, prosvětlená a krásná

Rustikální kuchyně se vyznačují jakousi ležérnosti, která je pro ně naprosto přirozená. Přírodní materiály z nich činí nesmírně atraktivní záležitost. Působí pohodlně, uvolněně a naprosto pohodově. Jsou vhodné zejména do velkých a dobře prosvětlených místností, kde vynikne celá jejich krása. Je-li vaše kuchyně prostorná, neodmítejte luxusní středový varný nebo mycí ostrůvek!

Z jakých materiálů se rustikální kuchyně vyrábí?

Co se používaných materiálů týče, rustikální kuchyně se obvykle vyrábí z jehličnatých dřevin, borovice a smrknu nebo dřeva z listnáčů jako ořech, třešeň, bříza, buk, dub, olše nebo hruška. To vše v přírodním hávu, ideálně ve voskování nebo lakované s patinou. Přední pohledové plochy vypadají nejlépe v přirozeném vzhledu, korpusy bývají laminované.

Jednotný celek

Při zařizování kuchyně v rustikálním stylu není těžké dodržet stylovou jednotnost nábytku. Těžší je skloubit linku s elektrospotřebiči. Chladnička a myčka mohou být vestavné, ale některé spotřebiče ukrýt nelze. Pro celistvý vzhled jsou vhodné nerezové nebo černé spotřebiče v nadčasovém designovém provedení. Pokud se vám je podaří sehnat v retro stylu, výsledek bude ještě lepší.

To samé platí také o dřezech a bateriích. Nejlepší volbou je stylový masivní keramický dřez kombinovaný s mosaznou baterií. Krok vedle samozřejmě neuděláte a ni s levnějším nadčasovým nerezem.

Detaily ano, ale ne za každou cenu

Nezapomeňte ani na detaily – pro rustikální kuchyně jsou typické dekorované vitráže na dvířkách skříněk, stojany a věšáky, profilované římsy či porcelánové úchytky. Nikdy se však tyto prvky nesnažte zakomponovat násilím. Dobře vypadá pouze vkusná rustikální kuchyně navržená s citem.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.