Letní kulinářské dobrodružství: 3 recepty plné svěžesti a lahodných chutí

Pokud se chystáte v letních měsících na cestu za novými gastronomickými zážitky, připravte se na fantastickou jízdu plnou osvěžujících a chutných receptů. Dnes vám představíme tři úžasné recepty, které rozhodně oživí váš letní jídelníček. Od brokolicové polévky přes bolognské lasagne s mletým masem až po domácí kebab – tyto pokrmy jsou nejen vynikající, ale také skvěle se hodí ke různým příležitostem.

Brokolicová polévka

Ingredience:

  • 1 střední brokolice, rozdělená na růžičky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V hrnci zahřejte trochu oleje a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte brokolici a zeleninový vývar a vařte, dokud brokolice nezměkne.
  3. Polévku rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo ponorného mixéru.
  4. Přidejte mléko a dobře promíchejte.
  5. Přidávejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Podávejte teplou nebo studenou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Bolognské lasagne recept s mletým masem

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (kuřecího, hovězího nebo směs obou)
  • 1 cibule, nasekaná
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 šálky rajčatové omáčky
  • 250 g lasagní
  • 200 g strouhaného sýra (např. parmazán)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olivový olej pro smažení

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud nezměknou.
  2. Přidejte mleté maso a smažte, dokud není zcela uvařené a získá hnědou barvu.
  3. Přidejte rajčatovou omáčku a dusíme, dokud se všechny chutě dobře nespojí.
  4. Mezitím vařte lasagně dle návodu na obalu.
  5. Vymažte pekáč máslem a vrstvěte lasagně, omáčku a sýr.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka na povrchu.
  7. Nechte chvilku odpočinout a pak podávejte.

Domácí kebab

Ingredience:

  • 500 g kuřecího nebo hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky
  • 4 plátky pita chleba nebo tortilly
  • 1 rajče, nakrájené na plátky
  • 1 okurka, nakrájená na plátky
  • 1 paprika, nakrájená na plátky
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • Jogurtová omáčka tzatziki
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Citronová šťáva pro marinádu
  • Olivový olej pro smažení nebo grilování

Postup:

  1. Nakrájejte maso na tenké plátky a důkladně jej marinujte v citronové šťávě, soli a pepři po dobu alespoň 30 minut.
  2. Smažte nebo grilujte maso, dokud není zcela uvařené a získá zlatohnědou barvu.
  3. Na pita chleba nebo tortillu nasypte jogurtovou omáčku tzatziki.
  4. Na omáčku přidejte maso, rajče, okurku, papriku a cibuli.
  5. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Zabalte pita chleba nebo tortillu do rolky.
  7. Podávejte kebab jako hlavní jídlo nebo jako součást grilovacího menu.

Doufáme, že vám tyto tři letní recepty poskytnou dostatek inspirace a přidají zábavu a svěžest do vašeho letního stravování. Nechte své chuťové buňky poznat nové lahodné kombinace a užijte si nezapomenutelné chvíle plné dobrého jídla a radosti.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.