Letní kulinářské dobrodružství: 3 recepty plné svěžesti a lahodných chutí
Pokud se chystáte v letních měsících na cestu za novými gastronomickými zážitky, připravte se na fantastickou jízdu plnou osvěžujících a chutných receptů. Dnes vám představíme tři úžasné recepty, které rozhodně oživí váš letní jídelníček. Od brokolicové polévky přes bolognské lasagne s mletým masem až po domácí kebab – tyto pokrmy jsou nejen vynikající, ale také skvěle se hodí ke různým příležitostem.
Ingredience:
- 1 střední brokolice, rozdělená na růžičky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek mléka
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci zahřejte trochu oleje a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte brokolici a zeleninový vývar a vařte, dokud brokolice nezměkne.
- Polévku rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo ponorného mixéru.
- Přidejte mléko a dobře promíchejte.
- Přidávejte sůl a pepř podle chuti.
- Podávejte teplou nebo studenou, ozdobenou čerstvými bylinkami.
Bolognské lasagne recept s mletým masem
Ingredience:
- 500 g mletého masa (kuřecího, hovězího nebo směs obou)
- 1 cibule, nasekaná
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 šálky rajčatové omáčky
- 250 g lasagní
- 200 g strouhaného sýra (např. parmazán)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej pro smažení
Postup:
- Na pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud nezměknou.
- Přidejte mleté maso a smažte, dokud není zcela uvařené a získá hnědou barvu.
- Přidejte rajčatovou omáčku a dusíme, dokud se všechny chutě dobře nespojí.
- Mezitím vařte lasagně dle návodu na obalu.
- Vymažte pekáč máslem a vrstvěte lasagně, omáčku a sýr.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka na povrchu.
- Nechte chvilku odpočinout a pak podávejte.
Domácí kebab
Ingredience:
- 500 g kuřecího nebo hovězího masa, nakrájeného na tenké plátky
- 4 plátky pita chleba nebo tortilly
- 1 rajče, nakrájené na plátky
- 1 okurka, nakrájená na plátky
- 1 paprika, nakrájená na plátky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- Jogurtová omáčka tzatziki
- Sůl a pepř podle chuti
- Citronová šťáva pro marinádu
- Olivový olej pro smažení nebo grilování
Postup:
- Nakrájejte maso na tenké plátky a důkladně jej marinujte v citronové šťávě, soli a pepři po dobu alespoň 30 minut.
- Smažte nebo grilujte maso, dokud není zcela uvařené a získá zlatohnědou barvu.
- Na pita chleba nebo tortillu nasypte jogurtovou omáčku tzatziki.
- Na omáčku přidejte maso, rajče, okurku, papriku a cibuli.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Zabalte pita chleba nebo tortillu do rolky.
- Podávejte kebab jako hlavní jídlo nebo jako součást grilovacího menu.
Doufáme, že vám tyto tři letní recepty poskytnou dostatek inspirace a přidají zábavu a svěžest do vašeho letního stravování. Nechte své chuťové buňky poznat nové lahodné kombinace a užijte si nezapomenutelné chvíle plné dobrého jídla a radosti.