Antikorozní barva na kov: Zjistěte její význam!

Kov se vyznačuje nejen svou trvanlivostí a mnohotvárností, ale i širokým využitím v interiéru i exteriéru. Jeho životnost však častokrát ovlivňuje vzhled kovových předmětů. Pro boj proti korozi a ochranu kovových materiálů se proto často používá antikorozní barva.

Jak bojovat proti korozi?

Vlivy počasí, jako jsou déšť, sluneční záření a znečištění, mají značný dopad na korozi kovových povrchů. U kovových předmětů, které jsou zakryté nebo chráněné proti vlivu počasí, se riziko vzniku koroze výrazně snižuje. Naopak kovy, které jsou vystaveny vnějším podmínkám, podléhají korozi rychleji a právě ty dokáží nejlépe ochránit vnější antikorozní barva na kov. Ta je skvělým řešením pro všechny kutily, ale i profesionály, kteří se rozhodli vnést nový život kovovým předmětům, plotu, či dokonce plechové střeše.

Antikorozní barva na železo či kov chrání tyto kovové povrchy před korozí a dodává kovům opět jejich plnou účinnost. Speciální inhibitory koroze a chemické složky obsažené v antikorozních barvách vytvářejí na povrchu kovu ochranný film a tím zabrání kontaktu kovu s vlhkostí, vzduchem a dalšími faktory, které by mohly způsobit korozi.

V interiérech je naopak vliv počasí minimální, či přispívá k delší životnosti kovových předmětů. Avšak pozornost věnujte prostorům, kde je omezená ventilace a tím pádem v nich může vzniknout vysoká vlhkost. Příkladem jsou různé staré sklepy nebo místa s nízkou cirkulací vzduchu, kde kondenzace vody může zvýšit riziko koroze, právě proto v těchto prostorech dbejte na zvýšenou péči o kovové předměty.
Důležitým opatřením před korozí je i samotná aplikace anitkorozní barvy, která na to, aby efektivně chránila kovy před nepříznivými podmínkami, musí být správně nanesená.

Natírejte barvy na kovy jako profesionál!

Různé typy kovů mohou vyžadovat specifické typy barev, ale hlavně se vlastnosti barev mohou lišit v závislosti na konkrétním předmětu a prostrředí, ve kterém se nachází, například barva na plech bude disponovat jinými vlastnostmi než barva na plot, proto věnujte pozornost nejen výběru barvy, ale i přípravě na samotné natírání.

Správné techniky a dodržování postupů vám mohou přinést profesionální výsledky. V prvním kroku, bez ohledu na to, zda se jedná o plot, plechovou střechu, zábradlí nebo ocelový altánek, kovový předmět před barvením očistěte a odmastěte, případně odstraňte starý nátěr. Následně vám nabízíme několik tipů, které spolu s návodem uvedeným na každé barvě přinesou zaručený výsledek.

  1. Natírejte celou plochu naráz. U velkých ploch je ideální natřít celou plochu naráz, aby se minimalizovaly rozdíly v odstínu barvy. Vyhnete se proto velkým přestávkám mezi jednotlivými úseky natírání.

  2. Sušení v horizontální poloze. Pokud je to možné, nechte natřené předměty zaschnout v horizontální poloze. Tím se zabrání odkapávání barvy a zabezpečí se rovnoměrné sušení.

  3. Správná technika natírání. U natírání fixních předmětů, jako jsou ploty, natírejte zvrchu dolů a zezadu dopředu. Tím minimalizujete odkapávání a zabezpečíte rovnoměrný nátěr.

  4. Časový interval mezi vrstvami. Dodržujte časový interval mezi jednotlivými vrstvami barvy podle návodu, dosáhnete tak optimální adheze a kvality povrchu.

  5. Přebroušení mezi vrstvami. Povrch jemně přebruste mezi vrstvami, abyste dosáhli hladkého a esteticky přijatelného vzhledu.

  6. Promíchávání barvy. Před a během natírání promíchejte barvu, abyste dosáhli konzistentního barevného pokrytí.

  7. Čištění nářadí. Po dokončení natírání věnujte pozornost i skladování barvy v souladu s návodem a dbejte na to, aby nezamrzla, především pokud se jedná o typ barvy, která je ředitelná vodou.

 Zabraňte trvalému poškození kovů!

Antikorozní barva výrazně přispívá ke zlepšené trvanlivosti kovových materiálů. V místech, kde je kov vystavený náročným podmínkám, antikorozní barva vytváří bariéru, která účinně odolává korozi způsobené povětrnostními vlivy, vlhkostí a jinými agresivními faktory. Tímto způsbem barva nejenže chrání povrch před viditelnými znaky poškození, ale především zabraňuje hlubokým a trvalým škodám, které by mohly oslabit strukturu kovu.

Kromě své ochranné funkce antikorozní barva přispívá také k estetickému vzhledu kovových povrchů. K dispozici jsou různé barvy a odstíny, které umožňují přizpůsobit vzhled kovu podle konkrétních požadavků a estetických preferencí. To je důležité především u aplikací, kde je vzhled kovu důležitý, například při výrobě nábytku, automobilů nebo jiných spotřebních věcí.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.