Proč zažívá víno z Gruzie takový boom?
Gruzie se proslavila vinařstvím, které má více než 7 tisíc let dlouhou historii. Dokonce archeologové objevili zbytky semen hroznů, které pocházejí z 6. století před naším letopočtem. Gruzie je tedy skutečným domovem vína a hroznů.
Gruzínské vinařské techniky
V Gruzii se v současné době pěstuje více než 500 odrůd vinné révy a Kachetie je nejbohatší vinařskou oblastí v zemi. Mezi evropskými a gruzínskými technologiemi či postupy při výrobě vína je obrovský rozdíl. V Gruzii se hroznová šťáva uchovává v obrovské hliněné nádobě zvané kvevri, která se zakopává pod zem. Další tradiční nástroj používající se pro výrobu vína je satsnakheli, což je nádoba vyřezaná z velkého kmene stromu a připomíná loď. Do nádoby se pak dávají hrozny, které lisují lidé nohama. Vyrobená šťáva se potom převáží do kvevri.
Gruzínské víno a jeho jedinečnost
V okamžiku, kdy gruzínské červené, bílé i oranžové víno ochutnáte, pochopíte, proč je toto lahodné a nefiltrované víno tak populární. Gruzínské víno je silnější než evropské a je charakteristické nezapomenutelným aromatem.
Existují různé značky červených, bílých a oranžových vín. Gruzínské víno je v zásadě polosuché a suché, protože se do něj uměle nepřidává cukr. Některé druhy hroznů jsou však velice sladké a v některých oblastech se vyrábí i přírodní polosladké víno.
Vinařství, která byste neměli vynechat
V zemi je hned několik vinařství, zejména v oblasti Kachetie, kde můžete ochutnat různé druhy vín. Gruzínské víno ve vás vyvolá pocit tepla a lásky, protože se připravuje s pečlivostí a hrdostí.
Jestliže hledáte internetový obchod, odkud byste mohli víno objednat, podívejte se na stránku Vinazgruzie.cz, kde je k dispozici i dárková sada vína a další produkty. Budete nadmíru spokojení s kvalitou, aromatem i chutí.