Jak na pěstování batátů?

Batáty – sladké brambory – se v posledních letech dostaly pod kůži spousty Čechů. V minulosti byly neprávem přehlíženy, ale nyní se stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů. Pokud jste si jejich specifickou chuť zamilovali i vy a pohráváte si s myšlenkou na pěstování na zahradě, jistě vám přijdou vhod následující tipy.

Jaká je ideální půda?

Brambory batáty vyžadují především spoustu slunečních paprsků a dostatek prostoru. Nejvíce se jim daří v lehké a písčité půdě s mírně kyselým pH (cca 6). Naopak se jim vůbec nedaří v půdách nevzdušných, jílovitých a těžkých. Nevhodné jsou i půdy podmáčené či v blízkosti vodních ploch. V těžší půdě sice vyrostou, avšak pravděpodobně s hrbolatými kořeny. Půda by měla být zpracována min. do hloubky 20 cm a ještě před vysázením smíchána se zralým kompostem či jinými organickými látkami.

Kdy batáty sázet?

Batáty se obvykle sázejí na počátku května, případně dříve, ovšem pouze za předpokladu, že již nehrozí ranní mrazíky. Ty by mohly sazenice zničit. Minimální teplota půdy v hloubce 10 cm je 18 °C. V případě nižší teploty nerostou vyživující kořeny. V případě příliš včasného vysázení jsou úponky fialové a slabé.

Toužíte-li po opravdu bohaté úrodě batátů, pěstujte je na záhoně. Rostliny nesnáší teploty pod 5 °C a mrazy.

Pěstování batátů ve 4 krocích

  1. Připravíte záhon
  2. Položíte na záhon zahradnické fólie
  3. Vysázíte sazenice batátů
  4. Sklidíte úrodu

Na jaké ploše batáty pěstovat?

Batáty potřebují dostatek prostoru – většinou se vysazují tak, aby mezi sazenicemi byly cca 120 cm rozestupy a mezi řádky cca 30 – 40 cm. Pokud vaše zahrádka nepřekypuje místem, můžete snížit vzdálenost mezi řádky na 70 – 100 cm. Necháte-li ji naopak větší, můžete prostor využít k pěstování jiných plodin. Výhodou zdejších klimatických podmínek je skutečnost, že batáty nerostou příliš do výšky, a nehrozí tak zastínění jiných rostlin. Zároveň nevyžadují chemické ošetření.

Nyní již víte, jak na pěstování batátů. Tak směle do toho!

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.