Výhody a krásu zámkové dlažby ocení téměř každý

Nástup jara je souvisí s prací a stavebními úpravami na zahradě. Pokud máte letos spadeno na chodník nebo příjezdovou cestu ke garáži, pravděpodobně zvažujete pokládku zámkové dlažby. Ta nabízí široké spektrum výhod a snoubí vysokou estetickou hodnotu, trvanlivost a další vlastnosti, díky kterým si dlouhodobě udržuje výsadní postavení mezi ostatními typy dlažeb. V následujících odstavcích se dozvíte vše, co byste měli o tomto betonovém prvku vědět.

Co je to zámková dlažba aneb základní charakteristika

Zámková dlažba se vyrábí prefabrikací ze zhutněného betonu s pohledovou svrchní stranou (je upravena tak, aby měla lepší vzhled). Dlaždice jsou odolné a perfektně do sebe zapadají. Další typickou vlastností je vynikající stabilita a odolnost vůči horizontálnímu posunu (systém do sebe zapadajících zámků). Dlažba se pokládá na sucho do pískového lože.

Dlaždice se vyrábí v různých odstínech a lze z nich složit atraktivní vzory, obrazce či dokonce nápisy. Zámková dlažba je rozebiratelná a dlaždice je poté možné opět použít. Využití nachází nejen v soukromém, ale také veřejném sektoru – například na chodnících nebo parkovištích.

Největší přednosti zámkové dlažby

Základní výhody jsme v podstatě zmínili výše. Mezi hlavní pozitiva patří trvanlivost, ovšem v praxi samozřejmě závisí na kvalitě použité betonové směsi. Výroba je nastavena tak, aby byly dlaždice odolné proti opotřebení a častým výkyvům počasí. Zámková dlažba má nízkou nasákavost, díky které je mrazuvzdorná.

Zámková dlažba je populární také pro svůj estetický vzhled a variabilitu tvarů a vzorů (viz atypická zámková dlažba). Za zmínku stojí také dokonalá stálost barvy, která je výsledkem homogenního probarvování dlaždic přímo ve hmotě. Nejde tedy pouze o nátěr pochůzné plochy, ale o probravení celého prvku.

A aby byl výčet výhod úplný, nesmíme zapomenout ani na vynikající poměr ceny/kvality, relativně snadnou a rychlou pokládku a vysokou nosnost plochy.

zamkova-dlazba-2

Jak se zámková dlažba pokládá?

Po přesném zaměření a výpočtu plochy následuje vybagrování terénu a vyplnění nosným lůžkem. Vyměří se obvodové obrubníky, které se následně se zabetonují. Do výsledného „rámu“ se pak pokládá samotná dlažba.

Dle budoucího zatížení se plocha vysype kamením a hutní vibrační deskou. Poté následuje vysypání jemného štěrku a naskládání dlaždic. Spáry je vhodné zasypat jemným pískem.

Kde seženete kvalitní dlažbu levně?

Rozhodnete-li se pro zámkovou dlažbu, poohlédněte se po ní u VAV building s.r.o. Specializovaný dodavatel nabízí pestré spektrum klasických i atypických dlaždic, a to nejen zámkových. Seženete u něj také dlaždice na terasu, velkoformátovou dlažbu, zatravňovací dlažbu, KB tvarovky, obrubníky, žlaby a další exteriérové prvky. Zboží si můžete vyzvednou osobně v Polance nad Odrou, případně objednat a nechat složit. Další informace najdete na www.vavbuilding.cz.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.