Jak vyčistit kávovar
Když začne připravená káva chutnat nepříjemně hořce, je na čase dát vašemu kávovaru trochu lásky. Jednoduché čištění pomůže udržet chuť čerstvé kávy, odstranit z karafy vodní kámen a zabrání zanášení. Rovněž odstraní nahromaděné minerály a zbaví nás kávového oleje. Víte, co je na tom nejlepší ? Je to snadné a máte pravděpodobně vše potřebné k údržbě vašeho kávovaru doma!
Jak vyčistit kávovar?
Co budete potřebovat
- Voda
- Bílý ocet (dost na zaplnění poloviny karafy)
- Horká mýdlová voda
- Mycí houba
- Vlhký ručník
- Suchý ručník
Jdeme na to!
- Vyprázdněte karafu a zbavte se lógru: Vyprázdněte a opláchněte karafu a vyhoďte veškeré zbytky kávy, která zůstala ve filtru.
- Vyrobte si vlastní přípravek pro čištění kávovaru: Budeme potřebovat směs vody a octu v poměru 1:1 .
- Nalijte roztok do komory na vodu: Naplňte vodní komoru na maximum roztokem. Použil jsem karafu k odměření správného poměru.
- Spusťte na kávovaru cyklus vaření poloviny: Spusťte cyklus vaření. Uprostřed cyklu vaření kávy vypněte kávovar a nechte ho hodinu stát.
- Dokončení cyklu vaření: Po hodině zapněte kávovar a nechte cyklus vaření doběhnout.
- Odstraňte roztok a spusťte cyklus s čistou vodou: Po dokončení cyklu vaření vylijte roztok a naplňte vodní komoru čerstvou vodou (žádný ocet). Spusťte znovu cyklus vařen. Opakujte ještě dvakrát a nechte kávovar v mezičase mírně vychladnout.
- Otřete kávovar: Otřete vnější část kávovaru, umyjte karafu a koš na filtr v horké mýdlové vodě. Znovu sestavte a připrabte si kávu, která opět chutná, jako ta, do které jste se zamilovali!